نکات مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی موضوع بحث مقاله پیش رو می باشد.در وهله اول باید از تعریف مالیات غافل نشد که از مهم‌ترین درآمدهای دولت است. اما همین مالیات خود بر دودسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌شود. مدیریت دولت بر درآمدهای حاصله و سود خدمات ارائه شده و کالاها در خریدوفروش اراضی، تملک اراضی و … به‌عنوان مالیات از افراد گرفته می‌شود و اما مالیات در رشد و توسعه آموزش، مراکز درمانی، تمامی زیرساخت‌های دولتی، ارتش و برنامه‌های مهم امنیتی و ایمنی و … صرف می‌شود.

اظهارنامه مالیاتی

تعریف اظهارنامه مالیاتی

به کسانی که باید از سود حاصله درآمد خود به کشور یعنی سازمان‌های مالیاتی نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کنند مودی گفته می‌شود؛ بنابراین در تکمیل این پروسه افراد باید نوعی کارنامه مالی از یک سال کارکرد خود تهیه کنند که با نام اظهارنامه مالیاتی شناخته می‌شود.

با اظهارنامه مالیاتی که با تکمیل اسناد درآمدی یک شخص و یا مؤسسه انجام می‌پذیرد سازمان مالیاتی می‌تواند میزان مالیات تعلق‌گرفته به مودی و یا سازمان دولتی را بر آن اساس محاسبه کند. این اظهارنامه‌ها در فرم‌های خاصی طراحی شده است که تمام  ‌اطلاعات مالیاتی را گزارش می‌کند.

شیوه محاسبه مالیات

باید عنوان کرد که محاسبه مالیات به دو روش در ایران انجام می‌پذیرد. در روش اول مودی خود نسبت به اعلام میزان درآمد خود اقدام می‌کند که به همین دلیل با نام خوداظهاری شناخته می‌شود و پس از کارشناسی توسط ممیزین مالیاتی میزان مالیات سالانه مشخص می‌شود.

اما اگر فرد مودی و یا نهاد مودی نسبت به ثبت اظهارنامه مالیاتی خود اقدام ننماید سازمان مربوطه به‌صورت خودکار مالیات را محاسبه می‌کند و به مودی اعلام می‌نماید که به این روش اصطلاحاً علی الراس گفته می‌شود.

سال مالی

برای به‌اصطلاح ردکردن اظهارنامه مالیاتی از یکم فروردین‌ ماه تا پایان اسفند همان سال را با نام سال مالی می‌شناسیم که میزان مهلت ثبت و یا تسلیم این فرم‌ها تا پایان تیرماه سال بعد است.

چگونگی ثبت اظهارنامه مالیاتی

ثبت اظهارنامه از سمت تمامی افراد حقوقی و حقیقی که مشمول قانون مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم که همان ارزش‌افزوده است دارای الزام است. باید عنوان کرد که سازمان امور مالیاتی یکی از خدمات مالیاتی که ارائه داده است ثبت الکترونیکی اظهارنامه‌ها است که دیگر نیازی به مراجعه حضوری به سازمان‌های مالیاتی نیست؛ بنابراین مودیان می‌توانند با نام کاربری خود در سامانه‌های اینترنتی نسبت به ثبت تمامی اطلاعات بنا بر دستورهای موجود در سایت اقدام نمایند.

اظهارنامه مالیاتی

اطلاعات مندرج در اظهارنامه‌ مالیاتی

پس از واردکردن اطلاعات هویتی اولیه در سایت ثبت اظهارنامه افراد صاحب امضا باید بر اساس شناسنامه شرکت خود به پرسش‌های موجود پاسخ دهند. در مرحله بعد ثبت اطلاعات حسابداری از ضروریات است و سپس سود و زیان محاسبه شده وارد می‌شود. همچنین باید ترازنامه مودی مربوطه را در سایت اعلام داشت و در مرحله آخر به برطرف‌کردن مغایرت‌های موجود در ترازنامه اقدام نمود.

محاسبه مالیات

باید عنوان کرد که مالیات مودیان به طور مستقیم از طریق تحریر دفاتر قانونی محاسبه می‌شود؛ بنابراین نگارش این دفاتر از مهم‌ترین وظایف یک مؤسسه و یا نهاد است که در نقش مودی قرار گرفته است. چرا که تمامی محاسبات ریزودرشت سازمان‌های مالیاتی بر اساس دفاتر قانونی انجام می‌شود.

ممیزی اداره مالیات

برای تعیین‌کردن تطابق و یا عدم تطابق اظهارنامه‌های مالیاتی با قوانین تعیین شده از سوی سازمان‌های مالیاتی خدمات حسابرسی بر روی تمامی فرم‌ها انجام می‌شود. ممیزی ادارات مالیات هستند که وظیفه این انتقال را با استفاده از برگ‌های تشخیص مالیات بر عهده دارند.

ارسال اظهارنامه

ذکر این نکته ضروری است که اگر تا پایان سال مالی و یا چهار ماه پس از آن مودیان اظهارنامه‌های خود را تسلیم سازمان مالیاتی نکنند تا 30 درصد مشمول جریمه‌های بدون بازگشت می‌شوند و حتی اگر مودی مالیاتی وجود داشته باشد که هیچ‌گونه کارکرد مالی در مؤسسه مذکور نداشته است نیز باید اظهارنامه خود را سفید ارسال کند. در اینجا می‌توان گفت که با داشتن یک مشاوره مالیاتی می‌توان از جریمه‌های زیاد اطلاع پیدا کرد و یا حتی از معافیت مالیاتی و تخفیفات مالیاتی نیز بهره جست.

افراد مشمول اظهارنامه مالیاتی

اشخاص حقیقی که کارهای آزاد دارند و صاحب انواع مکان‌های اقتصادی تجاری هستند باید اقدام به تسلیم اظهارنامه کنند. همچنین افراد حقوقی که شرکت یا مؤسسه آن‌ها دارای شماره ثبت است باید با محاسبات دقیق حسابداری از جمله ترازنامه و سود و زیان شرکت مربوطه در سال مالی اقدام به پرکردن اظهارنامه کنند. البته باید به گروه‌هایی که به طور دقیق مشمول تسلیم اظهارنامه هستند اشاره کرد.

اشخاص حقیقی و حقوقی

⚫ اشخاص حقوقی و حقیقی که داخل کشور هستند و معاف از مالیات نیستند

⚫ اشخاص حقوقی و حقیقی که خارج از کشور کار می‌کنند

⚫ اشخاص حقیقی و حقوقی که درآمد حاصله آن‌ها از کشور است؛ اما ساکن ایران نیستند

⚫ اتباع غیرایرانی

اظهارنامه مالیاتی

دلایل رد اظهارنامه

اگر پس از تسلیم اظهارنامه به سازمان مالیاتی، اظهارنامه مذکور از سوی ممیزین به این نتیجه دست‌ یافت که اطلاعات موجود در اظهارنامه سندیت ندارد و جعلی است عواملی را باید برشمرد که از جمله دلایل اصلی رد اظهارنامه هستند.در وهله اول باید به این نکته توجه داشت که مستنداتی که در اظهارنامه گزارش شده است باتوجه‌ به دستورالعمل‌های ممیز نبوده است.

در مرحله دوم وجود علائم مخدوشی و غیراستاندارد در محاسبه ترازنامه و سود و زیان است و البته می‌توان به این نکته نیز توجه کرد که ممکن است مستندات ارائه شده مورد پذیرش قرار بگیرد؛ اما هزینه‌های موجود در دفاتری که به‌صورت پلمب به سازمان مالیاتی ارائه شده است مورد قبول نباشد.

در وهله آخر باید توجه داشت که در صورت هرگونه اشتباه در مستندات ارائه شده از طریق اداره امور مالیاتی یک ماه زمان داده می‌شود تا اشتباهات رفع شود و سندهای واریزی را به اداره مربوطه ارجاع داد بر این عنوان که مالیات‌های کسر شده واریز شده است.

تنظیم اظهارنامه مالیاتی

هر شخصی چه مقیم ایران و خارج، که دارای ملک یا درآمدی در ایران می‌باشد، مشمول پرداخت مالیات است. علاوه بر این افراد، وزارتخانه‌ها و سایر موسسات دولتی و شهرداری، باید اقدام به پرداخت مالیات کنند. به همین دلیل موظف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی خود هستند. تنظیم اظهارنامه مالیاتی یک پروسه طولانی می‌باشد، که شامل ۲۵ مرحله است.

برای شروع اظهارنامه مالیاتی خود در قدم اول شما نیازمند کد اقتصادی و کد پستی خود هستید. مجموعه سما سوشیانت آریا تمامی مراحل تنظیم اظهارنامه مالیاتی را توضیح و راهنمایی کرده است. اگر قصد دارید خود به تنظیم اظهارنامه مالیاتی بپردازید می‌توانید از مشاوران این مجموعه راهنمایی بطلبید.

ثبت‌ نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی (مشاغل)

کلیه تاجران و افراد دارای کارت بازرگانی اشخاص حقیقی به شمار می‌ روند که باید مالیات بپردازند. همه اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل هر ساله از اول تا 31 خردادماه مهلت دارند با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت کنند. منظور از اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل، مراکز تولیدی، کارخانه‌ ها، مالکان فروشگاه‌ های بزرگ یا کوچک و غیره می‌ باشند. در کشور ما نحوه‌ ی تعیین مالیات با توجه به خوداظهاری صورت می‌ گیرد؛ یعنی کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و صاحبان مشاغل موظف‌ اند هر سال حساب درآمد و سود و زیان خود را به‌ صورت اظهارنامه ثبت و به اداره مالیات ارائه دهند.

ثبت‌ نام اظهارنامه مالیاتی باید در زمان تعیین شده انجام شود در غیر این صورت اشخاص و صاحبان مشاغل مشمول جریمه می‌ شوند. همچنین اظهارنامه مالیاتی باید به طور صحیح و طبق قواعد و قوانین مخصوص ثبت شود. همه اشخاص حقیقی و مشمولین مالیات باید میزان درآمد و سود یا زیان سال مالیاتی خود را به ‌صورت ترازنامه و یا صورت‌ های مالی دیگر و در قالب اظهارنامه به اداره مالیات تسلیم نمایند. منظور از سال مالیاتی نیز از ابتدای فروردین تا پایان اسفند است که اشخاص حقیقی و حقوقی باید میزان درآمد و سود و زیان خود را در این بازه زمانی محاسبه کرده و به اداره مالیات ارائه دهند.

برای تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی خود می‌ توانید به شرکت‌ هایی که خدمات مربوط به اظهارنامه مالیاتی را ارائه می‌ دهند مراجعه نمایید و بدین ترتیب از خدمات اظهارنامه سال جدید جهت کاهش مالیات مطلع و بهره‌ مند شوید. شرکت حسابداری سما حساب با وجود کارشناسان مالیاتی باتجربه و متخصص در زمینه مالیات و اظهارنامه مالیاتی نیز خدمات ارزنده‌ ای به مشتریان ارائه می‌ دهد.

اظهارنامه مالیاتی

چه اشخاصی باید اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی تنظیم نمایند؟

اظهارنامه مالیاتی نوعی فرم است که توسط سازمان امور مالیاتی در دسترس مؤدیان قرار می‌ گیرد و در آن میزان درآمد، هزینه، دارایی، بدهی، سرمایه، درآمد مشمول مالیات، بخشودگی مالیاتی و اطلاعات فردی و مکانی اشخاص حقیقی و حقوقی طبق فعالیتی که دارند درج می‌ شود.

اظهارنامه مشخص‌ کننده عملکرد مالی کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی در طی یک سال مالی است. اظهارنامه مالیاتی باید به صورت درست و دقیق تکمیل شده و به سازمان مالیات ارسال شود و در صورت رعایت نکردن قوانین و عدم ارسال به موقع اظهارنامه مؤدیان مشمول جریمه‌های مالیاتی خواهند شد.

در اظهارنامه باید تمام وقایع مالی به ترتیب زمان وقوع آن‌ها و همراه با مدارک و مستندات درج شود. در گذشته اظهارنامه‌ها کاغذی بود و به صورت دستی پر می‌شد؛ اما امروزه دیگر نیازی به پر کردن اظهارنامه کاغذی نیست و مؤدیان باید با ورود به سامانه سازمان مالیات اظهارنامه خود را به صورت الکترونیکی تکمیل کنند. مطابق قانون همه اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول مالیات هستند موظف به تکمیل اظهارنامه و پرداخت مالیات هستند.

 همچنین تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که در خارج از کشور فعالیت تجاری انجام می‌دهند، اشخاص حقیقی یا حقوقی که در خارج از ایران زندگی می‌کنند؛ ولی منبع درآمدشان در ایران است و تمام اشخاص حقیقی و حقوقی غیرایرانی که در ایران فعالیت تجاری انجام داده و کسب درآمد می‌کنند موظف به تکمیل اظهارنامه الکترونیکی مالیات و پرداخت مالیات هستند.

اشخاص حقیقی همان صاحبان مشاغل گوناگون شامل دارندگان کارت بازرگانی، مالکان کارخانه‌ها، مالکان فروشگاه‌ها، کسبه، واحدهای تولیدی و غیره هستند. این اشخاص سود و زیان خود را محاسبه کرده و اظهارنامه مالیات را پر کرده و ارسال می‌کنند و بخش اغلب مالیات‌های کشور از طریق این اشخاص تأمین می‌شود. منظور از اشخاص حقوقی نیز شرکت‌ها و مؤسساتی است که نام آن‎ها در اداره ثبت شرکت‎ها به ثبت رسیده و مالکیت مشخصی دارند.

به‌ طورکلی اشخاص حقوقی شامل: شرکت‎های دولتی، وزارتخانه‌ها و نهادهای عمومی هستند. لازم به ذکر است که اظهارنامه‌ های مالیات انواع مختلفی دارند که عبارت‌اند از: اظهارنامه ارزش‌ افزوده، اظهارنامه عملکرد، ارث، املاک و غیره و مهم‌ترین نوع آن اظهارنامه عملکرد است که مختص اشخاص حقیقی و حقوقی است.

اظهارنامه مالیاتی حقوقی

افراد حقوقی باید هر سال مالیات خود را به اداره مالیات کشور بپردازند. برای پرداخت مالیات ابتدا باید شخصی که دارنده یک کسب و کار است اظهارنامه مالیاتی خود را به طور دقیق پر کرده و ارسال کند.

تمامی اطلاعاتی که درون اظهارنامه مالیاتی حقوقی وجود دارد باید مطابق با کسب و کار باشد و هرگونه ایراد و مشکل می‌تواند باعث جریمه‌های بسیار زیادی برای شرکت شوند. اگر شما هم می‌خواهید اظهارنامه مالیاتی حقوقی خود را تکمیل کنید می‌توانید از شرکت‌های حسابداری مختلفی که در کشور وجود دارند استفاده کنید.

مجموعه سما حساب خدمات متنوعی در این زمینه ارائه می‌دهد. اگر می‌خواهید مشکلی در ارائه اظهارنامه مالیاتی برای شما پیش نیاید و مالیات خود را به درستی پرداخت کنید می‌توانید از طریق مجموعه ما اقدام کنید.

مجموعه سما حساب به عنوان یکی از مجموعه‌های برتر در کشور تمامی خدمات خود را با هزینه‌های بسیار مناسب ارائه می‌دهد. برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق همین سایت اقدام کرده و یا با شماره‌های مجموعه تماس بگیرید.


سخن پایانی

در پایان باید عنوان کرد که برای پرکردن فرم‌های اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی باید نسبت به آن اطلاعات دقیق داشت چرا که وجود هرگونه خطا در فرم‌های مذکور باعث می‌شود ممیزین اداره مالیات با ابهام روبرو شوند و همین امر منجر به بروز اشکال در محاسبات مالیاتی مودی می‌شود.

بنابراین برای سهولت در این کار می‌توانید پرکردن فرم‌های اظهارنامه را به شرکت سماسوشیانت آریا بسپارید که از کادری باتجربه در سالیان بسیار بهره می‌برد و از بروز چنین خطاهایی در اظهارنامه‌ها جلوگیری به عمل می‌آورد.

دانلود فایل pdf مطلب اظهارنامه مالیاتی

سوالات متداول

 محاسبه مالیات به دو روش انجام می‌شود. در روش اول مودی خودش درآمد خود را محاسبه کرد و پس از کارشناسی توسط ممیزین مالیاتی میزان مالیات سالانه مشخص می‌شود. در روش دوم و با عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی خود، سازمان مالیات کشور به‌صورت خودکار مالیات را محاسبه می‌کند و به مودی اعلام می‌کند.

هر کسب‌وکار در هر سال مالی وظیفه دارد تمامی مخارج و درآمد خود را با ارائه گزارش‌های مالی به اداره مالیات ارسال کند که باتوجه به آن هزینه‌ها، مالیات او توسط اداره مالیات تعیین شود. به این گزارش اظهارنامه مالیاتی می‌گویند.

برای ارائه اظهارنامه مالیاتی از یکم فروردین‌ ماه تا پایان اسفند همان سال فرصت است که با نام سال مالی شناخته می‌شود.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها