جدیدترین اخبار

آموزش زیر و بم ترازنامه

آموزش زیر و بم ترازنامه

آموزش ترازنامه یا وضعیت مالی و چگونگی تفسیر آن؟ صورت وضعیت مالی یا ترازنامه به گزارشی گفته می‌ شود که شامل مشخصات مالی یک موسسه یا شرکت چون دارایی‌ ها، حقوق صاحبان، بدهی‌ ها در یک زمان مشخص است. به عبارتی دیگر ترازنامه یک تصویر کلی از سرمایه‌ گذاری‌ ها دارایی‌ ها و بدهکاری‌ ها می‌ باشد و اشخاص می‌ توانند به میزان دارایی‌ های خود در مقابل حقوق و بدهی‌ ها دست یابند.

همچنین می‌ توان در تعریف ترازنامه این جمله را بکار برد که می‌ تواند کمکی برای تخمین و تضمین تعهدات شرکت در مقابل حقوق مالکان در زمان مشخص شده باشد. مشخصات مالی موسسات شامل بدهی، دارایی و حقوق صاحبان سهام است. به همین دلیل در صنایع مختلف شاهد حساب‌ های گوناگون و با توجه به نوع کسب و کار هستیم. ترازنامه شامل یک فرمول کلی به شکل زیر می‌ باشد.

 دارایی=‌ حقوق صاحبان + بدهی

در ادامه به توضیح فرمول بالا و آشنایی با انواع ترازنامه می‌ پردازیم، همراه مقاله سما‌حساب باشید.

آموزش زیر و بم ترازنامه

دارایی در ترازنامه

در انواع ترازنامه ما با دو نوع دارایی رو به رو هستیم. دارایی‌ ها برحسب میزان راحتی و سهولت تبدیل شدن به پول نقد در دو دسته دارایی‌ های جاری یا دارایی‌ های غیر جاری و بلند مدت تقسیم‌ بندی می‌ شوند.

 دارایی جاری: هر کدام از این دو مورد خود به شاخه‌ های دیگری تقسیم می‌ شوند. حساب‌ های قابل نقد، پول نقد، مخارج از پیش پرداخت شده‌، موجودی کالا، اوراق بهادر قابل فروش.

 دارایی‌ های بلند مدت یا غیر جاری: دارایی‌ های ثابت مانند ماشین آلات، زمین، تجهیزات نامشهود مانند مالکیت غیر فیزیکی و معنوی. و زمانی در ترازنامه قید می‌ شود که توسط سازمان به دست آورده شده باشد. سرمایه‌ گذاری‌ های بلند مدت شامل اوراق بلند مدت هم می‌ شود.

ترازنامه و انواع بدهی در آن

طلب تامین کنندگان، دستمزد و حقوق، تسهیلات و اجاره بها، دادن سود اوراق به طلبکاران از جمله بدهی‌ هایی است که موسسه باید به طرف‌ های همکاری خود بپردازد. بدهی‌ ها همانند دارایی‌ ها به دو دسته جاری و غیر جاری تقسیم می‌ شوند و هر کدام شامل موارد مختلفی است.

 بدهی‌ های جاری در ترازنامه: سود سهام پرداختی، بدهی بانکی، دستمزدهای پرداختی، پرداخت مالیات، اجاره دادن پیش پرداخت به مشتریان.

بدهی‌ های غیر جاری و بلند مدت در ترازنامه: بدهی‌ های مالیاتی تعلیق شده که تا سال آینده پرداخت نمی‌ گردد، اصل و سود اوراق قرضه صادره.

حقوق صاحبان در ترازنامه

به میزان دارایی و مالکیت افراد در شرکت و موسسه‌ ها، سهام صاحبان گفته می‌ شود. براساس میزان درآمد شرکت پس از کسر بدهی‌ ها براساس میزان سهم صاحبان به آنان حقوق پرداخته می‌ شود. این حقوق می‌ تواند با فعالیت‌ های سودآور موسسه افزایش یا در صورت اشتباهات موسسه کاهش پیدا کند. حقوق صاحبان سهام در ترازنامه دارای یکسری جزئیات چون سهام خزانه، اندوخته‌ ها، سود و زیان انباشته، صرف سهام، سرمایه قانونی و افزایش سرمایه می‌ باشد.

انواع ترازنامه موسسات

همانطور که گفته شد هدف از ترازنامه دستیابی به وضعیت مالی شرکت یا موسسات است. به همین دلیل هر صنف متناسب با نوع فعالیت خود از ترازنامه مختص به خود استفاده می‌ کند. تفاوت انواع ترازنامه‌ ها در مبلغ حساب آن‌ ها و سایر جزئیات ترازنامه است، که در ادامه به معرفی هر کدام می‌ پردازیم. انواع ترازنامه شامل: ترازنامه بازرگانی، ترازنامه شرکت پیمانکاری، ترازنامه شرکت خدماتی، ترازنامه شرکت بورسی، ترازنامه شرکت سهامی، ترازنامه بانک، می‌ شود.

 ترازنامه بازرگانی: این نوع ترازنامه به سبب فعالیت‌ هایی که دارد شامل حساب‌ های عملیاتی، سود ناخالص، سود خالص و… می‌ شود. در این نوع ترازنامه شاهد حساب تولید نمی‌ باشیم.

 ترازنامه شرکت پیمانکاری: شرکت‌ های پیمانکاری به دلیل بستن پیمان‌ های بلند مدت و موقت می‌ توانند، بطور همزمان از ماهیت خدماتی و تولیدی بهره‌ مند شوند.

 ترازنامه شرکت خدماتی: همانند ترازنامه بازرگانی در این نوع ترازنامه شاهد حساب تولید نمی‌ باشیم و برعکس در آن شاهد حساب‌ های حقوق پرسنل‌ ها و ارائه خدمات هستیم.

 ترازنامه شرکت بورسی: ترازنامه یک شرکت بورسی می‌ تواند سابقه آن در توانایی و فعالیت‌ های پیش را نشان دهد. به همین منظور در ترازنامه بورسی باید اطلاعات به درستی و با شفافیت ارائه گردد. تا سهامداران براساس آن بتوانند به تصمیم‌ گیری بپردازند. ترازنامه بورسی در آخر سال منتشر می‌ شود تا اطلاعات و عملکرد مجموعه در آخرین سال مالی مشخص گردد.

 ترازنامه شرکت سهامی: این نوع شرکت‌ها برای ثبت شدن به دو عنوان سهامی عام و خاص نیازمند هستند. شرکت‌ های سهامی عام برای به دست آوردن سرمایه به فروش سهام شرکت می‌ پردازند. ترازنامه این نوع شرکت‌ ها همانند دیگر شرکت‌ ها تهیه می‌ شود. اگر نیازمند خدمات حسابرسی هستید، از کارشناسان مجموعه سما‌حساب کمک بگیرید. مجموعه سما‌حساب در خدمات مالیاتی یا دیگر خدمات آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان می‌ باشد.

 ترازنامه بانک: ترازنامه بانک همانند ترازنامه بورسی به این منظور تهیه می‌ گردد، تا اشخاص به بررسی فعالیت‌ های سالانه و موفقیت بانک‌ ها بپردازند. از آنجایی که بانک‌ ها با استفاده از سرمایه‌ های عمومی به فعالیت اقتصادی خود می‌ پردازند، تغییر در بدهی و دارایی‌ های بانک می‌ تواند تحولات اقتصادی را در سطح‌ های کلان و خرد منعکس کند.

آموزش زیر و بم ترازنامه

مزایای داشتن ترازنامه

از جمله مزایای داشتن ترازنامه برای یک موسسه و شرکت می‌ توان به ویژگی‌ های زیر اشاره کرد:

  • نمایش گذاشتن انعطاف پذیری مالی شرکت
  • نشان دادن میزان درآمد و بدهی شرکت
  • راهکاری برای تعیین نقدینگی موسسه
  • دستیابی و بررسی بازدهی عملیاتی شرکت
  • نشان دادن وضعیت نقدینگی کنونی
  • تخمین ریسک فعالیت شرکت

ترازنامه با چه محدودیت‌ هایی رو به رو است؟

باید گفت که با استفاده از ترازنامه بازهم نمی‌ توان بطور دقیق با سود و زیان‌ های یک شرکت آشنا شد. چراکه زیان و سودهایی که در ترازنامه قید می‌ شود، بر بهای تمام شده تاریخی مبتنی است و ارزش واقعی کالا را بیان نمی‌ کند. به عنوان نمونه برخی کالاها با صرف زمان بر ارزش آن‌ها افزوده می‌ شود. همچنین تحلیل و قضاوت‌ها در گزارش ترازنامه‌ ها دخیل هستند. مانند وصول حساب‌ های دریافتی. در نهایت هنگامی که نتوان به ارزش روز واقعی دارایی دست یافت، از آن در ترازنامه یاد نمی‌ کنند، مانند سرمایه‌ های معنوی.

اجزای ترازنامه‌ ها

هر نوع ترازنامه دارای یکسری اجزای ثابتی است و به عنوان شناسنامه ترازنامه شناخته می‌ شود. مهم‌ترین اجزای ترازنامه شامل واحد اقتصادی، نام صورت مالی و تاریخ گزارش است. درنهایت باید گفت که شکل ترازنامه می‌ تواند شامل گزارشی و حساب باشد، که رایج‌ترین آن به صورت حساب است. همانطور که گفته شد مجموعه سما‌حساب در انواع خدمات چون خدمات حسابداری می‌ تواند به کمک شما عزیزان بیاید. این مجموعه با داشتن تجربه در زمینه خدمات نام برده شده، می‌ تواند با دادن مشاوره سبب سوددهی کسب و کار شما شود.

Rate this post
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها